Begrensningene i byggetillatelsen ble løst med en hagestue som maksimerte bruksareal
Da Catrin og Robert bygde drømmehuset sitt, støtte de på en utfordring: Siden tomten lå i et naturreservat med strenge byggeforskrifter, kunne husets totale areal ikke overstige 100 m². Løsningen ble et isolert uterom fra Willab Garden. På den måten fikk familien mer plass i sitt nye hjem til å kose seg sammen, hele året.
I flere år hadde Catrin og Robert en felles drøm om et landsted hvor de kunne bygge drømmehuset sitt, og de fant en stor, vakker tomt ved innsjøen med en liten hytte som passet perfekt. Der tilbrakte de to somre før de bestemte seg for å realisere visjonen: å designe og bygge et hjem som dekket deres funksjonelle behov, og samtidig var i harmoni med den omkringliggende naturen.
”Så fort vi bestemte oss, skjedde alt veldig raskt. Vi tegnet huset, planla tomten og de andre bygningene og søkte om byggetillatelse – og så møtte vi motstand. Siden tomten lå innenfor et strandvernområde og i et naturreservat, var det veldig strenge regler for hvor stort vi fikk lov til å bygge. Vi fikk byggetillatelse for et hus på nøyaktig 100 m², ikke en millimeter mer, og vi tenkte at det var minste laget,” sier Catrin.
Nød lærte som kjent naken kvinne å spinne, og Robert og Catrin fant ut at de hadde rett til å legge til 15 m² ekstra til huset, uavhengig av andre gjeldende byggeforskrifter. De bestemte seg for å bygge en vinterisolert hagestue i direkte tilkobling til huset for å maksimere bruksarealet. På denne måten fikk de ekstra bruksareal som de kunne bruke nesten hele året.
Fra Catrin og Robert begynte å bygge, tok det nesten nøyaktig ett år før hovedbygningen sto ferdig og hagestuen var på plass. Valget falt på en isolert hagestue med WG 82 fra Willab Garden, med aluminiumsreisverk og pulttak med glass for maksimalt lysinnslipp. Det er en egen historie hvordan de besluttet hva slags hagestue de ville ha: ”Vi visste at vi ville ha en hagestue som var så godt isolert og varm som mulig, men vi slet mer med å bestemme oss for hvordan den skulle se ut. Ideelt sett ønsket vi en hagestue med skarp takvinkel som de andre bygningene på tomten, men det var vanskelig å få til. Så vi bestemte oss for å bryte helt med designspråket,” minnes Catrin.
”Vi visste at vi ville ha en hagestue som var så godt isolert og varm som mulig, men vi slet mer med å bestemme oss for hvordan den skulle se ut."
Catrin og Robert fant en kreativ og kul løsning på utfordringen med hagestuens takvinkel: De designet en trestruktur som de monterte over hagestuen for å skape en harmonisk symmetri med de andre bygningene og en visuell forlengelse av husets takvinkel – et spennende og ganske banebrytende estetisk grep. Rent praktisk har strukturen over hagestuen nesten samme funksjon som en pergola, og neste sommer er tanken å plante en klatrende staude som kan gi både skygge og grønt liv.
Valget av reisverk i aluminium var et strategisk valg. Ikke bare er det stilig, men det er også vedlikeholdsfritt. Det passer Catrin og Robert perfekt. Reisverket er spesialbestilt i nøyaktig samme fargekode som den på hovedbygget, en skifergrå tjærevitriol. ”Vi så på hva det ville koste å bestille hagestuen med samme fargekode som på huset, og sammenlignet det med prisen på standardfargene. Prisforskjellen var ikke akkurat stor. Siden vi setter pris på den røde tråden, var det definitivt verdt det,” sier Catrin.
I dag bruker Catrin og Robert hagestuen som en ekstra stue. Innredningen er smakfull og har samme stil som resten av huset. ”Selv om det selvfølgelig er på eget ansvar, har vi innredet hagestuen med skikkelige møbler, tepper og andre interiørdetaljer. Vi vil at det skal føles som et rom som tilhører huset”, sier Catrin.
Og sånn føles det, også. Hagestuen er blitt en sømløs og naturlig del av Catrin og Roberts hjem, som om det alltid har vært en del av huset. Med de store glasspartiene og det lyse interiøret viskes grensene mellom inne og ute bort, og den ekstra plassen gir rom for både privatliv, avslapping og samvær gjennom alle årstider.