Oppussingsobjekt ble drømmeprosjekt
Kan man bytte leiligheten sin mot et hus? Det høres kanskje litt sprøtt ut, men for Sanna og Mattias ble det drømmen etter en lang periode med husjakt. «Jeg heter Sanna og bor her i en villa fra 1940-tallet sammen med familien min. Vi kjøpte dette huset i 2011 og har siden den gangen gjort det til vårt. I tillegg til oppussing er jeg også interessert i innredning, baking og håroppsettinger på datteren min, og jeg elsker å dele interessene mine med andre. Jeg håper du finner noe som inspirerer!»
Etter å ha lest disse koselige linjene på kontoen radmansgatan21 på Instagram, hvor det bugner av inspirerende bilder fra Sannas drømmehage, satte vi oss i bilen for å se det og bli inspirert med egne øyne. En liten hage med litt av alt. Og så vakkert!
Hvordan realiserer man husdrømmen? Å kjøpe hus er en stor drøm og et veldig stort steg for de fleste. Sanna og Mattias bodde i leilighet da sønnen Måns ble født, og dermed kom tanken på hus naturlig. Etter en rekke visninger og galopperende budrunder ga de nesten opp håpet. Som et siste forsøk la Sanna ut en annonse på Blocket med følgende spørsmål: Er det noen som vil selge huset sitt og ta over vår leierett? En dag ringte noen, og etter det gikk alt utrolig fort.
– Jeg tror alt har en mening, så iblant tenker jeg at alle de mislykkede budene inngikk i planen om at dette skulle bli vårt hus, sier Sanna og ser lykkelig ut. At huset var et oppussingsobjekt var intet hinder, tvert imot. Mattias, som er snekker, følte med en gang at dette var et drømmeprosjekt hvor han fikk muligheten til å sette sitt eget preg på huset.
– Mannen min og jeg er et utrolig bra team, forteller Sanna. Jeg har massevis av ideer og en god magefølelse for hva som funker, mens Mattias er praktisk anlagt og kan fikse og bygge det meste. Det blir som en felles interesse, bare med to ulike perspektiver.
Den første tiden i huset pusset vi opp innvendig. Kjøkkenet var altfor lite, og de trengte flere rom – for snart kom også Ella til familien. Det ble revet og bygget nye vegger, og de trengte også
større bad. Når det viktigste var på plass, følte paret fremdeles at huset var i det minste laget, så de bygget ut med en ny stue på 33 m2.
– Vi bygde ut på bakkenivå, en halvetasje ut fra hovedbygningen, og de ulike nivåene skaper en så fin kontrast og gjør det utrolig koselig, forteller Sanna. Og det var også der – i sofaen i den nye stuen med de store vindusflatene – at hagedrømmen vokste frem.
En ny hage vokser fram
Tomten i Rådmansgatan 21 er bare 700 m2 stor. Huset er bygd i 1947 og ligger i et gammelt, etablert område. I utkanten av hagen sto en gammel lekestue som ikke lenger var i bruk. Der hun satt i sofahjørnet, drømte Sanna om å sette opp et drivhus på den plassen.
– Vi hadde ikke plass til noen hagestue på den lille tomten vår, men jeg hadde hele tiden ønsket meg en fin plass å sitte. Derfor ble det isteden et drivhus på 7,3 m2 – nærmere bestemt et Maxi 3 fra Willab Garden. Drivhuset designet Sanna selv ved hjelp av drivhusguiden på nettstedet, og selv om det var mange valg å ta, følte hun med en gang at det var enkelt å finne det hun var ute etter.
– Da jeg så modellen Maxi 3 og at det var mulig å få økt takhøyde og sikkerhetsglass, falt alt på plass. Takhøyden var ekstra viktig, siden det hele tiden har vært tanken å kunne sosialisere og sitte der inne. Vi valgte dessuten å ikke ha sokkel, men isteden sette drivhuset på en platting vi hadde bygget, så
da passet det med svarte profiler med svarte lister. Det føles som vi har bygget et lite energirom midt i hagen, sier Sanna fornøyd.
– Jeg er her hver dag. Iblant blir det frokost her, og en kopp kaffe på ettermiddagen er obligatorisk. Hvis det regner, sitter jeg her og koser meg med en god bok. Og kommer det en venninne på besøk, tar vi gjerne praten her. Drivhuset har nesten blitt en livsstil – ikke bare et hus vi dyrker ting i.
Med drivhuset på plass kom imidlertid også dyrketrangen. Plassen ved siden av drivhuset ble et perfekt sted å anlegge en separat dyrkeflate med dyrkingsbenker. De planerte og fylte på
med grus og jordduk. Ytterrammen ble gravd ned et stykke med belegningsstein under, og så fylte de opp plassen med singel. Dyrkingsbed i ulike nivåer ble kombinert med betongrør i ulike høyder og bredder for å skape variasjon og kunne adskille de ulike urtene, jordbærene og plantene. Det gjør at stellet blir enkelt og tilpasset de ulike sortene. I tillegg ble det selvsagt en egen kasse til georginene.
– Jeg hadde aldri trodd det skulle være så tilfredsstillende å kunne gå og plukke grønnsaker og blomster i min egen hage, sier Sanna.
– Betongrørene kjøpte jeg av en bonde via kjøp og salg på Facebook. Vi kappet dem til i ulike høyder med en vinkelsliper, og etter en vask med høytrykksspyleren la jeg bare noen store steiner i bunnen på dem og fylte opp med jord. Alt jeg har plantet, har trivdes veldig godt.
Vakre epletrær med mye frukt
Da Sanna og mannen kjøpte huset, sto det ni store epletrær på tomten. For å kunne bygge ut huset og få plass til en uteplass felte de fem av trærne.
– Det smertet selvsagt litt å felle helt friske trær, men vi sparte de vakreste, og vi kan trygt si at vi har nok frukt om høsten. Eplene kommer til sin rett på kjøkkenet og resulterer blant annet i eplepaier, eplemost, eplemos, eplekaker og godteri. Og likevel blir det mye til overs.
– Noen år klarer vi ikke å bruke alle eplene selv, så da tar vi med kurver og kasser med frukt til skolen og barnehagen, eller vi stiller dem på gaten utenfor huset – så folk bare kan forsyne seg.
Jacuzzi i koselige omgivelser
Dyrkegleden fortsatte med at de anla et bed i samme stil rundt en del av uteplassen. De gikk ut fra samme prinsipp med belegningsstein under plankene, men her brukte de ikke jordduk, bare mer og næringsrik jord. Så kunne bedene fylles med en klematis, pioner, en lyserosa kjempevalmue, noen små grønne planter, georginer samt en vegg av roser på den ene siden.
– Det gjorde at den litt harde kanten på verandaen liksom ble innrammet og ga et helt annet inntrykk – litt mykere på en fin måte, forteller Sanna. Innenfor bedene har vi vår forsenkede jacuzzi, og det er en fryd å ligge der og se på de vakre blomstene med den følelsen av tak som trærne gir. Til å begynne med hadde familien en oppblåsbar jacuzzi på terrassen, men drømmen om en «ekte» jacuzzi besto, og til tross for en god del ekstraarbeid med å åpne terrassen og gjøre grunnarbeidet for et skikkelig kar, føler paret i dag at det var en god investering.
– Siden vi hadde en oppblåsbar versjon tidligere som vi brukte flittig, visste vi at jacuzzien ville bli mye brukt.
Belysning med det lille ekstra
Sannas røde tråd for uteplassen har hele tiden vært å skape et sted hvor familien kan kose seg i lag med mange andre, men også bare slappe av alene i fred og ro.
– Det skal finnes flere steder å sitte – både i skygge og sol. Og så skal det føles lunt og koselig – et sted man ønsker å være fra tidlig morgen til sent om kvelden på sommeren. For å skape en stemning som legger til rette for nettopp det, har Sanna satt sammen belysningen på en effektiv måte. Det er solcelledrevne lyskuler i trærne og oppe ved drivhuset. I overbygget over jacuzzien er det en mindre lysslynge som skaper et inntrykk av en stjernehimmel.
– Og tvers overfor uteplassen har jeg en litt mer robust slynge med store glødelamper. Det er en perfekt miks for herlige sommerkvelder. I spisebordet har hun festet et stativ. Det har et gitter i midten
som man kan feste ting i, og her har Sanna tvinnet sammen en lysslynge med eføy.
Fremtidsplanene for hagen
Neste prosjekt på Sannas liste er å bygge en benk rundt treet ved drivhuset. Den ideen kommer fra datteren Ella, som drømmer om et eget eventyrtre. En idé som passer godt til Sannas filosofi
om å lage mange ulike sitteplasser i hagen. Så Sanna tegner en skisse, og samboeren bygger – den vanlige ordningen. Er du nysgjerrig på resultatet? Følg Sannas Instagram-konto @radmansgatan21.