Her går dyrking og sosialt samvær hånd i hånd
Linnea fra Ängelholm jobber som landskapsarkitekt og tilbringer dagene med å hjelpe andre å gjøre hagedrømmen til virkelighet. For seks år siden tegnet og bygde hun og mannen Pierre drømmehuset utenfor Ängelholm. Malingen hadde knapt rukket å tørke før det var tid for det neste og kanskje beste prosjektet: hagen.
Midt i skogen til Linneas foreldre fantes det en liten jordlapp som Linnea bestandig har likt.
– Kan ikke du skille ut en liten tomt der? spurte jeg pappa, og resultatet ble en over tre mål stor tomt, ler Linnea. Den var faktisk litt i overkant stor, men samtidig fikk jeg sjansen til å bevise at jeg kan gjøre noe ut av den. Plassen som tidligere var en åker med noen trær i utkanten, omsluttet av et langt og vakkert steingjerde, er nå blitt hjemmet til Linnea og Pierre med familie: barna Hilma, Astrid og Hjalmar, hunden Siri og katten Saga. Grunnmuren ble bygget ved hjelp av venner og håndverkere, men resten gjorde Linnea og Pierre selv. Startskuddet for hagen ble å plante frukttrær og forsøke å dele den inn så den ikke skulle føles så ruvende. Noen av ideene i planleggingsfasen var en stor veranda, et drivhus og et svømmebasseng. Felles for alle disse var at de skulle ligge samlet og så nær huset som mulig.
– Nærheten til huset var en viktig faktor for meg da jeg begynte å skissere, sier Linnea. Det å kunne gå ut og inn med kaffen, hente ting og skape en følelse av at alt henger sammen. Og så ville jeg kunne ha oversikt over hvor barna er – å kunne kaste et blikk ut i hagen og se hvor de leker. Jeg har også sett en del tomter som har drivhuset litt i utkanten, og i min erfaring blir de da gjerne litt mindre brukt enn det vi hadde tenkt oss.
Drivhusdrømmen
Bryllup sto også på agendaen, men da covid-pandemien festet sitt grep, gjorde paret litt om på planene. Det ble vanskelig å booke bryllupslokaler, så de bestemte seg isteden for å holde bryllupsfesten hjemme. Paret lette seg frem til et stort og luksuriøst partytelt og bestilte catering. Selve vielsen skulle finne sted i kirken i Tåssjö, rett ved siden av den vakre Rössjön. Og kronen på verket skulle være å realisere drivhusdrømmen. Valget falt på et rødt drivhus – Maxi Mur Plus 5 med en sjenerøs størrelse på 31,5 m2, og arbeidet med å støpe et stort fundament gikk fort. Linneas drøm om å skape et litt annerledes drivhus som ville skille seg ut, gjorde at muren ble en viktig brikke i prosjektet. Hjemme på gården til foreldrene var det en gammel steinmur av sprengstein, og akkurat det preget ville hun ha på drivhuset også. Pierre murte først opp en 43 cm høy lecamur, og så begynte utfordringen med å feste sprengsteinene i lecablokkene med store spiker. For å skape litt rom rundt steinene brukte de hønsenetting og en slags frihåndsarmering av ståltråd som ble tvinnet opp og ned rundt de store steinene. Alt for at den gråfargede murpussen skulle få godt feste rundt steinene.
– Det der ble nesten mer jobb enn vi orket, skal jeg være helt ærlig, minnes Linnea. Pierre holdt på hver kveld før bryllupet, og det tok mye mer tid enn vi hadde forestilt oss. Tanken var egentlig å fortsette med samme utseende på innsiden, men etter erfaringen fra utsiden fant de ut at en pusset kant var helt i orden her. Innsatsen ga resultat, og muren sto klar i tid til bryllupet. På bryllupsfesten ble drivhuset et naturlig minglerom der gjestene kunne slå av en prat, finne roen og skrive sin hilsen i
brudeparets gjestebok.
– Størrelsen på drivhuset er virkelig perfekt for oss, forteller Linnea. Vi har hele tiden sagt at vi ville ha nok plass til å dekke et langbord i drivhuset, samtidig som det var viktig å ha en del til dyrking og et kosehjørne med et par lenestoler. Drivhuset har gitt paret en ny lidenskap for fruktdyrking, og de har allerede kunnet høste store mengder ferskener, nektariner og aprikoser. En vinranke har også nettopp
kommet på plass, og den ser ut til å ha gode fremtidsutsikter, selv om den trenger litt tid på seg. I dyrkedelen har vi et dyrkingsbed der tomater og agurker slåss om plassen langs veggen og opp i taket. Rikelig med solmodne tomater og nyhøstet agurk er en del av drivhusdrømmen. Ettersom de er skjermet fra vinden og drivhuset har isolertak som beskytter mot solens varmeste stråler, trives de utmerket her inne. Vi plasserte også et såbed i dyrkedelen, noe som er en smart måte å komme i gang med dyrking av slikt som plukksalat og urter tidlig om våren. Og man kan holde det gående langt ut på høsten, for det finnes mange hardføre frøsorter.
Hagen skal brukes året runt
Hagen for øvrig er et kontinuerlig prosjekt hvor det hele tiden dukker opp nye ideer.
– I det siste har jeg begynt å dele hagen inn i ulike «rom» med hekker av enten bøk eller agnbøk, avhengig av hvor de står. Tanken var å ha agnbøk rundt bassenget for å slippe å få så mye løv i vannet om våren. Når bladene faller om høsten, raker jeg dem opp og får dem unna før vinteren kommer.
– Målet er at hagen skal brukes året rundt. Det er selvsagt mest magisk om sommeren med bassenget og blomstene, men det er også herlig om vinteren med puslerier, kranser og granbar. Vi setter alltid opp en julegran i drivhuset til advent som barna får pynte akkurat som de vil. Og det er herlig å sette seg i drivhuset med en god, varm suppe en klar og kjølig dag. Når man har vært ute en tur, føler man seg så oppkvikket. Man får nye krefter av å være ute i naturen. Og er det dårlig vær, kan man likevel være ute og holde på med puslerier i drivhuset, godt beskyttet mot vær og vind. Vi elsker rett og slett å være her.
Å gå rundt i Linnea og Pierres hage eller følge dem på Instagram er en fryd uansett
tidspunkt på året.
Hvis du vil se mer av Linnea og Pierres hagedrøm, kan du følge dem på Instagram-kontoen @frugront.